Инфлацията удари цените на закуските. Александър Дерижан е съсобственик и управител на

...
Инфлацията удари цените на закуските. Александър Дерижан е съсобственик и управител на
Коментари Харесай

Заради инфлацията удариха българина по най-милото

Инфлацията удари цените на закуските. Александър Дерижан е съсобственик и шеф на пекарна в София. Той следи растеж в цените на всички първични материали спрямо предходната година.

" Със сигурност е сред 20 и 30 % на всички първични материали, с които работим, като се изключи брашното, където е по-малък растежът, към 15%. Увеличение има при сиренето, млякото, яйцата. В момента едно яйце коства 41 стотинки, със сигурност сме купували яйцата под 30 стотинки предходната година по това време, тъй че сами можете да прецените каква е разликата - много сериозна ", съобщи пред BG on Air Александър Дерижан.

Цените на електрическата енергия и наемите на пространствата също въздействат на крайната стойност.

" Почти всички уреди, които работят в обекта, са на ток. От предходната година по това време има огромна разлика в цената. Държавната субсидия, която поема разликата в цената на тока от избрана цена на киловатчас нагоре - това се отрази доста стабилизиращо. И двата ми обекта са чартърен, както и още два, които употребявам за склад. В съвсем всички контракти за наем има уговорка, която планува актуализация на наемната цена дружно с равнището на инфлацията, при нас това също се е случило ", посочи шефът на пекарната.

Големи са разноските и за индексация на заплатите на служащите в пекарната. Персоналът е към 40 индивида. За предходната година възнагражденията са обновени 3 пъти. 

Според Дерижан няма далавера в сектора поради конкурентната среда. Високите цени на суровините и на енергоносителите го карат да обмисли енергийно ефикасни различни, които да понижат разноските му.

" Тази година в пекарната подменихме главните ни фурни за печене на самун с доста по-високо софтуерни и по-енергийно ефикасни. Също по този начин мислим за монтаж на фотоволтаична апаратура, която да ни оказва помощ с потреблението ", показа проектите си Дерижан.

А макар повишаването на тестените произведения, не се следи спад в търсенето. От сектора се тормозят, че възможни бъдещи поскъпвания на суровините и електрическата енергия могат да се окажат съдбовни за бизнеса, а продажбите доста да намалеят.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР